De brandverzekering: een must voor elk kot

Op kot in België of in het buitenland, uw student heeft in elk geval een brandverzekering nodig. Die polis dekt namelijk de schade die uw kind aan zijn kot zou toebrengen als huurder. Denk maar aan waterschade, een gebroken ruit of een brandje. In principe dekt de brandverzekering van uw hoofdverblijfplaats ook het kot van uw kind, zelfs in het buitenland.

Bent u zelf eigenaar van het kot van uw zoon of dochter? In dat geval sluit u een afzonderlijke brandverzekering af voor het gebouw. Is de waarde van de persoonlijke goederen (laptop, kleding, tablet, ...) van uw kind hoog genoeg is, dan verzekert u best ook de inhoud.

Goed om weten

- Uw brandpolis kan meerdere studentenkoten verzekeren.
- Om gebruik te kunnen maken van uw brandverzekering moet uw kind in het ouderlijk huis gedomicilieerd zijn.
- De brandpolis moet uw hoofdverblijfplaats verzekeren.
- Dekt uw brandverzekering ook uw inboedel, dan is de schade aan de inboedel (zoals pc, meubelen, boeken of kledij) van het kot ook gedekt.
- Ga na of uw brandverzekering de waarborg Diefstal of Poging tot diefstal bevat. Is dat het geval dan is ook het kot van uw kind verzekerd tegen diefstal.

De BA Familiale voor ongelukjes in het dagelijks leven

Een familiale verzekering dekt de schade die uw kinderen per ongeluk veroorzaken aan anderen. Stel dat uw zoon een half jaar in Spanje studeert en daar met zijn fiets een voetganger aanrijdt. Voor dergelijke ongelukjes moet uw kind zelf geen aparte familiale verzekering afsluiten. Zolang het bij u gedomicilieerd is, is het gedekt via uw verzekering.

Hoe zit het met uw autoverzekering?

Is uw kind als bestuurder geregistreerd in uw BA-autoverzekering, dan is het gedekt in België en in alle landen die op uw groene kaart staan vermeld (dat zijn de landen van de Europese Unie, aangevuld met enkele andere landen). Als uw student tijdelijk naar het buitenland trekt en daar ook gaat autorijden, kijkt u best op voorhand of hij gedekt is.

Andere nuttige verzekeringen voor studenten in het buitenland

- Gaat uw kind enkele maanden in het buitenland studeren? Check dan op voorhand of uw zoon of dochter voldoende verzekerd is om met een gerust gemoed naar het buitenland te vertrekken.
- Informeer welke verzekeringen de universiteit of hogeschool al voor uw kind heeft afgesloten, bijvoorbeeld voor persoonlijke ongevallen tijdens schoolactiviteiten, en of die ook in het buitenland van toepassing zijn.
- Verblijft uw kind enkele maanden in een Europees land, vraag dan op tijd de Europese ziekteverzekeringskaart aan bij uw ziekenfonds. Deze kaart garandeert de terugbetaling van dringende medische verzorging bij ziekte of ongeval.
- Voor de meeste medische zorgen die uw ziekenfonds niet terugbetaalt, kan uw kind eventueel een beroep doen op uw hospitalisatieverzekering.
- Voor de meeste landen buiten Europa kunt u best een bijkomende ziekteverzekering afsluiten.

Aan alles gedacht?

Een goede brand- en familiale verzekering beschermen zoon- of dochterlief op kot tegen heel wat mogelijke ongemakken en kunnen u veel geld besparen. Niet zeker of u aan alles hebt gedacht? Je kan ons hierover altijd contacteren.

Bron: pv.be